Week 6 – Motivatie

Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.
–Steve Jobs

Inmiddels ben je aardig op weg om jouw gedroomde leven vorm te geven. Je hebt je doelen helder, je innerlijke kracht versterkt, kortom je bent er helemaal klaar voor om jouw leven te gaan leiden volgens jouw condities.

Beginnen is één ding, volhouden is een ander verhaal. Je hebt al uitgebreid kennis kunnen maken met het fenomeen discipline. Een absoluut sleutelbegrip als het gaat om het behalen van succes. De motor achter discipline is motivatie. Als je motivatie zuiver is, is discipline een stuk gemakkelijker vol te houden. Des te belangrijker om het moreel van de motivatie hoog te houden.

Succesvol zijn in wat je onderneemt heeft niets te maken met veel geld verdienen, maar alles met kunnen doen wat jij leuk en waardevol vindt en wat bij je past. Jouw leven is geslaagd als je kunt doen waar jouw ziel van gaat zingen. En dan gaat het dus allang niet meer alleen over het werk dat je doet, of wat je betekent voor anderen. Dan gaat het over het totaal pakket: trouw zijn aan jouw waarden m.b.t. een zinvol leven. Een goede financiële situatie kan daar natuurlijk onderdeel van zijn.

Maar ook daarvoor geldt: niets voor niets. De formule voor succes (op elk gebied) is eenvoudig:

Ambitie + hard werken + toewijding = succes

Om die toewijding en het harde werken vol te kunnen houden is het belangrijk dat je zelf in topconditie bent.

Kijk even na of je in je doelen alle aspecten van jezelf opgenomen hebt.

 • Emoties: ben jij je bewust met welke emoties je te maken hebt, en waar hun oorsprong ligt? Analyseer je gevoelens en leer je intenties te verwoorden. Het zorgt voor een gezonde, stabiele geestelijke gezondheid.
 • Lichaam: heb je aanpassingen nodig die aansluiten bij je leeftijd en leefstijl? Hoe is het met je algemene conditie en gezondheid? Hoe fitter jij je voelt hoe gemakkelijker het is om je doelen na te streven. Gewoon, omdat je uithoudingsvermogen en flexibiliteit nodig hebt.
 • Relaties: heb je gekozen welke relaties je wilt beëindigen en welke je verder wilt ontwikkelen? Zorg dat je weet welke persoonlijke criteria je wilt handhaven als het om relaties gaat en de manier waarop jij met mensen wilt omgaan.
 • Financiële zaken: heb jij je financiële zaken op orde? Financieel overzicht geeft rust. Een stabiele basis.
 • Levensdoel: heb je je ambities helder? Wees nooit bang voor je eigen ambitie, durf groot te dromen. Wees er trots op. Je haalt veel energie uit een helder levensdoel, de reden om iedere ochtend uit bed te komen. Als jij weet waar je voor leeft heb je een sterk fundament. Jouw toewijding is een belangrijk component van een succesvol ( lees: betekenisvol) leven.

Succes is de vaardigheid van de ene mislukking naar de andere te gaan
zonder je enthousiasme te verliezen.”
– Winston Churchill

Om je ambitie te verwezenlijken is hard werken dus nou eenmaal nodig. Het goede nieuws is dat je dat niet helemaal alleen hoeft te doen. Probeer samen te werken met anderen en elkaar te stimuleren en te ondersteunen om ieders doelen te verwezenlijken.

Durf om hulp te vragen. Deel je dromen met anderen, laat weten waar je mee bezig bent. Waar je je aandacht op richt dat groeit, weet je nog. Doordat jij met je energie bezig bent met jouw idealen trek jij energie van gelijke strekking aan.

Ga dus niet in je eentje keihard je best zitten doen. Laat je helpen. Iedereen vindt het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen.

Zoek dus ook zelf actief naar die mensen die jou kunnen stimuleren als je in een motivatie-dip raakt of dreigt te vervallen in oude patronen die je niet meer wilt. Een soort mental-coach is echt geen overbodige luxe. Als jij iets nieuws wilt leren vertrouw jij toch ook op de expertise en ondersteuning van een bekwame docent?

Hoe zorg je er nou voor dat je bewust bezig blijft met de door jou, zo zorgvuldig, opgestelde doelen en leefregels?

 1. Ontneem jezelf de vlucht route.

Dat klinkt heftig, maar zolang er een ‘uitweg’ bestaat, bestaat het gevaar van letterlijk afdwalen van je doel(en). Zorg dat je moet!

Bijv. je wilt een eigen bedrijf beginnen. Zolang jij fulltime voor een baas werkt, wordt dat erg lastig om te realiseren. Op het moment dat je (gedeeltelijk) ontslag neemt, wordt de noodzaak om eigenhandig geld te gaan verdienen een stuk noodzakelijker.

 1. Mobiliseer je omgeving.

Mensen in je omgeving hebben die je constant helpen herinneren aan je doel, werkt heel stimulerend. Je omgeving zo inrichten dat je constant herinnert wordt aan je doelen. Bijv stel je screensaver van je computer in met een motiverende quote. Maak een moodboard met als je wensen en plannen en hang dat in het zicht. Koop tijdschriften met onderwerpen die je kunt gebruiken als stimulatie. Bezoek websites die ondersteunend zijn en sla ze op bij je favorieten. Kortom zorg dat alles om jou heen dezelfde richting op wijst.

 1. Houd je geest alert.

Deze ligt in het verlengde van bovenstaande. Door dagelijks iets te doen waardoor je je geest actief motiveert, houd je het motivatie peil hoog. Je passief omringen met motiverende zaken is één ding, er actief iets mee doen is iets anders. Dus lees dagelijks iets wat je inspirerend vind, kijk dagelijks een (deel) van een film die jou het juiste gevoel bezorgt. Ook luisterboeken en podcast kunnen heel doeltreffend zijn, en die kun je bv beluisteren tijdens een wandeling of een dagelijkse file. Zelfs muziek waar je blij van wordt kan in deze zin stimulerend werken, omdat het je gemoed op peil houdt.

 1. Oefen in positiviteit.

Deze blijft maar terugkomen! Maar is dan ook erg belangrijk.

Negativiteit of doemdenken werkt enorm demotiverend en ondermijnend. Gedachten als: ´Het lukt me toch niet´, vervang je simpelweg door: ‘het lukt me uiteindelijk wel’. Door niet alles meteen vandaag te verlangen gun je jezelf ook de kans om stappen vooruit, maar ook af en toe terug uit te maken. Waardoor je dus niet meteen ontmoedigd raakt. Niet alles hoeft meteen NU te lukken. Zolang je vooruit blijft bewegen sta je in ieder geval niet stil en val je ook niet terug in iets wat je niet meer wilt.

Omring je ook met positieve dingen, laat negatieve berichtgevingen via media voor wat het is en focus op goed nieuw en mooie initiatieven. Daardoor heb je in ieder geval meteen het gevoel in een ‘mooiere’ wereld te leven. Je hoeft je niet te distantiëren van de nood in de wereld, maar laat het niet jouw wereld beïnvloeden.

 1. Zie het voor je.

Ook deze komt steeds terug, maar werkt dan ook erg motiverend. Zie het leven dat je voor jezelf wens helder voor je. Oefen in visualiseren. Alle details. Je hebt het eerder al uitgebreid gedaan om je dromen helder te krijgen. Hou dat vast! Doe alsof het al zo ver is, gedraag je alsof je al zover bent. Elke minuut van de dag. Visualiseer hoe je de dag begint, en met welk gevoel. Stap voor stap neem je je gedroomde dag door. Compleet met wat je draagt, hoe je je beweegt, wie je ontmoet, wat je eet, welke activiteiten er allemaal op het programma staan, je energielevel, je avondritueel. Alles! Hoe helderder jij weet hoe het eruit ziet, hoe gemakkelijker het vervolgens zal zijn om het gewoon te doen. Ben niet bang, doe het gewoon!

Gebruik ieder geschikt moment om te ‘dromen’ met als doel het daar uiteindelijk niet bij te laten maar werkelijkheid te laten worden natuurlijk.

 1. Vooral doen!

Ook al is voor je gevoel je plan nog niet helemaal tot alle details uitgewerkt, laat je dat niet weerhouden om gewoon te gaan doen. Het werkt heel motiverend om alvast bezig te zijn, iets in gang te zetten. Bijstellen kan altijd gaandeweg. Als je wacht tot het perfect is, kom je nooit ergens, want wanneer is iets perfect? Uitstellen legt een bom onder je motivatie, en raap dan de brokstukken maar weer eens bij elkaar. Elk stapje dat je zet, en lukt, brengt je dichter bij je doel. Het vertrouwen dat je het gaat bereiken groeit zo evenredig mee. Dus aan de gang!

Als je bovenstaande tips gaat toepassen, zul je merken dat je motivatie level op peil blijft en jij gestaag op weg blijft naar het bereiken van je doel. Het zal voor je omgeving niet onopgemerkt blijven en mensen zullen je vast gaan vragen naar jouw geheim van een dergelijke inspirerende levensstijl.

“You will never change your life until you change something you do daily.
The secret of your success is found in your daily routine.”
– John C Maxwell

Als je zo een poosje op weg bent, zul je ook gaan ervaren dat jouw passie steeds meer ruimte krijgt. Je geeft n.l. aandacht aan dat wat jij graag wilt in je leven. En als de passie voldoende ruimte krijgt zal gemotiveerd blijven steeds gemakkelijker zijn. Passie geeft n.l. flow aan je leven.

Aandacht geven aan je passie is wat mensen succesvol maakt. Natuurlijk is een behoorlijk dosis energie, doorzettingsvermogen en ambitie niet verkeerd, maar een succesvol leven wordt gevoed door passie.

Passie geeft je focus, de creativiteit om in oplossingen te denken i.p.v. in problemen. Passie geeft je de mogelijkheid om jezelf ten volle tot uiting te brengen, al je kwaliteiten en talenten. En daar kan de wereld alleen maar heel blij mee zijn.

Als je eenmaal op het goede spoor zit is doorgaan niet moeilijk meer. Het lijkt als het ware vanzelf te gaan. En misschien is dat ook zo, want het komt van-je-zelf.

Omgekeerd werkt het net zo, als alles in je leven moeite kost, als alles verkeerd gaat, niets lukt, bergen energie kost zonder het beoogde resultaat, dan zit je duidelijk in het verkeerde spoor! Als het zoveel moeite kost om recht te blijven sturen is dit pad overduidelijk niet geschikt voor jou.

Liefde en plezier zijn twee hoofdeigenschappen van Passie.
De liefde die jij erin stopt maakt alles wat je doet onderscheidend en zinvol.
Het plezier wat het je oplevert zorgt ervoor dat je altijd genoeg energie zult hebben om ermee door te gaan.

Dus hou van wat je doet en doe wat je doet met liefde! volg je passie

Werkboek Week 6

Ik adviseer je wel om met het werkboek aan de slag te gaan. Ik ervaar zelf door te schrijven dat je alles op een rijtje kan zetten en daardoor heb ik wel bedacht, wat wil ik met mijn leven.

Vaak ben je zo vaak bezig met je leven te leiden, de alledaagse dingen, dat je er helemaal niet meer bij stilstaat of het wel is wat je wilt.

Laat je geluk niet afhangen van iemand anders.

Werkboek Leef jouw Leven

download-4